Koninklijk Verbond van Oost-Vlaamse Postzegelkringen
Reina Beeckman was jarenlang bestuurslid van Oost-Phila en de K.L.B.P. Oost-Vlaanderen.
Als jong jeugdlid leerde ik haar kennen als echtgenote van Raoul Vanderstockt, filatelist en een van de mensen die in de Kapucijnenham bij de vergaderingen van Postzegelclub Het Volk postzegels en andere filatelistische zaken verkochten. Samen zaten ze in het bestuur van De Gentse Filatelistenbond, een van de vele andere postzegelclubs in Gent. Daarvan maakte ze, na het overlijden van Raoul, verder het tijdschrift en werd ze zijn opvolgster als voorzitter. Als witte merel in de eerder mannenwereld van de filatelie, werd ze de eerste vrouw die voorzitter was van een Gentse postzegelclub. Bij De Gentse Filatelistenbond droeg ze eerst op haar eentje verder de werking van de club tot ze korte tijd nadien met Georges Van Damme een soort van bestuurderstandem is gaan vormen. Reina was ook secretaris van “Spoetnik – Filatelie”. Verder was ze lid bij verschillende clubs in België en Nederland.
Dankzij het vergezellen van haar echtgenoot in binnen- en buitenland, leerde ze veel over filatelie en kende ze de werking van de filatelistische wereld. Toen Raoul overleed, net toen Reina zelf op pensioen ging als dossierbeheerder kinderbijslag bij Securex, nam ze zijn filatelistische taken probleemloos over. Ze baatte de filateliewinkel in de Begijnengracht verder uit. Verschillende mensen hadden daar een abonnement op nieuwe uitgiften van België of het buitenland lopen en konden er aan filatelistisch materiaal geraken. Ze werd in zijn opvolging verantwoordelijke voor “De Dag van de Postzegel” in Oost-Vlaanderen en zette de verzameling van Raoul over dit onderwerp verder. Dat deed ze ook met verve met zijn verzameling over de Franse uitgiften “Marianne, la première dame de France” die ze verder uitbreidde en daarvoor regelmatig naar Frankrijk ging. Een thematische verzameling “Geschiedenis van de Gebroeders Van Eyck en het Lam Gods”, “Geschiedenis van Gent” of de postwaardestukken “Geïllustreerde Aërogrammen van de U.S.S.R.” zijn enkele andere voorbeelden van verschillende verzamelingen die Reina uitbouwde.
Reina was geboren in Gent op 10 september 1937 en steeds fier over haar geboortestad waarvan ze het dialect goed meester was. Ze volgde een opleiding binnenhuisarchitect. De meer dan 40 door haar ontworpen afstempelingen voor filatelistische manifestaties (vooral tussen 1975 en 1998) getuigen van haar talent voor tekenen.
Reina was vele jaren bestuurslid van de KLBP Oost-Vlaanderen en van Oost-Phila. Voor Oost-Vlaanderen verzorgde Reina jarenlang de uitgifte van het tijdschrift Oost-Phila Kontakt. Voor onze provincie was ze Provinciaal Commissaris Dag van de Postzegel totdat de post deze uitgifte stopzette. Door de KLBP Oost-Vlaanderen werd Reina bekroond met de Provinciale Filatelistische Verdienste 2006.
Door de Oost-Vlaamse postzegelkringen werd ze verkozen tot een van de afgevaardigden in de nationale Raad van Bestuur van de KLBP. Samen met Reina heb ik zo dikwijls naar de vergaderingen in Brussel, Jette en ten slotte Zaventem gereden. We waren beiden ook verantwoordelijken voor het goede verloop van de Regionale Tentoonstellingen van Oost- en West-Vlaanderen door met onze kennis en ervaring de inrichtende verenigingen te ondersteunen. Voor haar filatelistische verdiensten werd ze in 2014 verkozen tot corresponderend lid van de Belgische Academie voor Filatelie.
De laatste jaren werd het te lastig voor Reina om dit allemaal te bolwerken. De winkel sloot met pijn in het hart. Ze verhuisde naar een appartement nabij de Watersportbaan en haar functies in de filateliewereld legde Reina neer. Zoals zij voor Raoul had gezorgd toen die ziek werd, zorgden nu haar kinderen voor de nodige hulp thuis. Vooral haar zoon Dirk bleef, meestal na zijn werk in het postkantoor, regelmatig bij Reina langs gaan voor een gesprek en administratieve hulp.
Nog maar enkele weken was Reina naar een rusthuis gegaan. Op 20 juni 2023 is ze overleden. Haar urne werd in strikte intimiteit geplaatst.
Langs deze weg wensen wij vanwege Oost-Phila de familie onze innige deelneming te betuigen en hen veel sterkte toe te wensen bij het afscheid van Reina.
Oost-Phila moest in de maand augustus 20121 afscheid nemen van twee actieve medewerkers.
Op 6 augustus overleed Erevoorzitter Paul De Dobbeleer (25 juni 1933 – 6 augusuts 2021) die zijn licheaam aan de wetenschap schonk, waardoor de afscheidsviering slechts op 20 augustus plaatsvond. Het eerbetoon dat ik daar mocht uitspreken vindt U hieronder.
Op 12 augustus ging Leon Dewinter (° 13.5..1946) van ons heen. Hij was de zeer verdienstelijke eerste webmaster van Oost-Phila. Een In Memoriam door Erevoorzitter Lucien Van Hecke vindt U ook hier.
In grote dankbaarheid voor deze twee belangrijke personen in de Oost-Vlaamse filatelie biedt ik aan de families onze welgemeende deelneming aan namen Oost-Phila.
Mark Bottu, Voorzitter Oost-Phila
Beste Familie van Paul, Goede vrienden van Paul,
Dr. Paul De Dobbeleer was een zeer veelzijdig man. Over zijn verdienste als arts en zijn sociaal engagement getuigen anderen. Ik wil hier even zijn grote verdienste voor de filatelie beklemtonen.
Ik leerde Paul kennen in 2003 toen ik mijn eigen St.-Gabrielskring introduceerde in Oostphila. Toen had hij reeds een lange filatelistische carrière achter zich.
Paul werd in 1975 voorzitter van Renaix Philatélique , dat hij tweetalig maakte onder de naam Renaix Philatélique Ronse (R.Ph.R.) en vertegenwoordigde in Oost-Phila en in de Afdeling Oost-Vlaanderen van de Koninklijke Landsbond . In die hoedanigheid realiseerde hij verschillende tentoonstellingen in Ronse: reeds in 1979- in de St Hermès Krypte, in 1984-op het Stadhuis van Ronse, in 1993-in de Stadfeestzaal van Ronse, in 2003 en 2008 in de COO-lokalen. Deze werden meestal gecombineerd met voorverkopen van postzegels waarvan verschillende met het verleden en de folklore van Ronse te maken hadden.
In 1987 werd hij lid van het Bestuur van Oost-Phila als ondervoorzitter en werd in 2011 Voorzitter. Kort nadien werd ik zijn secretaris. In 2020 legde hij deze functie neer en werd hij Erevoorzitter. Ik mocht hem opvolgen als voorzitter: een grote eer.
Dr. Paul De Dobbeleer organiseerde in 2018 als dynamische 85-er de Filateliefeesten ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Oost-Phila. Nadat gebleken was dat het niet mogelijk was in Gent een aangepast locatie te vinden, mochten wij ondervinden hoe hij door zijn uitgebreid netwerk de prachtige locatie DE VERVERY gratis aangeboden kreeg van de stad Ronse, die ons ook op administratief vlak ondersteuning verleende. Zijn kleinkinderen werden mee ingeschakeld voor dit feest, waarvoor dank.
Paul was ook een zeer goed filatelist. Zijn voornaamste verzamelingen handelden over Ronse (Prefilatelie, Censuur W.O.I , station- en spoorwegstempels), en werden verschillende malen op regionale en nationale tentoonstellingen bekroond. In 2003 publiceerde hij ‘Postgeschiedenis van Ronse’. Dit bezorgde hem terecht in 2012 het lidmaatschap van de Belgische Academie voor filatelie.
Als voorzitter van de jury voor de jaarlijkse stempelprijskamp van Oostfila en tijdens de voorbereidende vergaderingen van het Filateliefeest 2018 was Paul herhaaldelijk te gast bij ons thuis. Laten we daarom eindige met een leuke noot. Hij voelde zich snel thuis – ook bij mijn vrouw – en zijn stevige handdruk werd snel vervangen door een vriendschappelijke zoen en een ruiker na het Filateliefeest.
Wij verliezen een goede vriend en een fantastische voorzitter .
Bedankt voor alles , Paul.
Dr. Mark Bottu,
Voorzitter Oostphila - Vicepresident Belgische Academie Filatelie
Leon begon met het verzamelen van postzegels in 1965 en werd lid van Postzegelclub Nossegem, Postzegel- en Hobbyclub Perk en de Postiljon Boortmeerbeek.
Gezien, naast het beoefenen van de duivensport en het aanleggen van een verzameling constateurs (duivenklokken), ook tekenen en schilderen tot zijn hobby’s behoorden ontwierp hij het voorblad van het gezamenlijk clubblad, evenals in 1976 het ontwerp van de poststempel voor de voorverkoop Jeugdfilatelie - Jeugd en Muziek - te Boortmeerbeek.
Na zijn verhuis naar Zulte, werd hij er op 29 september 1977 stichter en voorzitter van de Verzamelaarsclub Pieter Paul Rubenskring Zulte en uitgever van clubblad Verzamelaars-krantje, later vervangen door het Tussendoortje. Naast de vertrouwde postzegel- en muntenverzamelaars kwamen er in zijn club nieuwe verzamelobjecten bij zoals vanaf november 2004 postkaarten, telekaarten, doodsprentjes en bierattributen; in 2006 militaria en vanaf 2012 deden champagnecapsules hun intrede.
Leon was iemand die zich niet in de kijker plaatste, maar in alle stilte dienstbaar (mee)werkte aan de uitbouw van de filatelie in onze provincie, enerzijds door, vanaf 12 mei 2002, de eerste website voor Oost-Phila ter beschikking te stellen, waarop ook de provinciale K.L.B.P. informatie was opgenomen en waarvan hij als webmaster de permanente bijwerking verzorgde en anderzijds door zich als lid van het provinciaal leescomité K.L.B.P. ten dienste te stellen, ten voordele van alle filatelisten en in het bijzonder van deze uit onze provincie.
In 2004 ontving hij de medaille “Provinciale Filatelistische Verdienste Oost-Vlaanderen”. Door de overmaking in september 2019 van filatelistische publicaties voor de Oost-Phila bibliotheek, zal hij in onze herinnering behouden blijven.
Wij bewaren en zullen dan ook met warme gedachten terugdenken aan Leon als een beminnelijk en gewaardeerd mens en gedreven filatelist.
Lucien Van Hecke,
Erevoorzitter Oost-Phila
Julien Sergeant zou op 18 mei 88 jaar worden. Het mocht echter niet zijn. Julien is plots overleden op de avond van 6 mei 2021.
Velen hebben goede herinneringen aan Julien als specialist in de luchtpost en voorzitter van Aërofil. Hij had ook functies in andere verenigingen en was lange tijd bij de KLBP Provinciaal Commissaris voor Luchtpost.
Zijn voornaamste verzameling was toegespitst op de verbindingen met Belgisch Congo, maar hij verzamelde ook vele andere onderwerpen zoals vliegtuigtypes of SABENA.
Met zijn verzamelingen - al dan niet luchtvaartfilatelie - nam hij deel aan talrijke tentoonstellingen, zowel propaganda als in competitie. Recent nog werkte Julien aan een verzameling over Corona
Hij hielp mee bij de verwezenlijking van verschillende tentoonstellingen, van clubniveau tot internationaal op de Belgica's.
Kortom een filatelistische duizendpoot die we zullen missen.
We hebben dikwijls samen naar vergaderingen gereden of ontspannen met zijn betreurde echtgenote Jacqueline aan de zee. Persoonlijk behouden wij de beste herinneringen aan Julien.
In eigen naam en in naam van het bestuur van KLBP Oost-Vlaanderen en Oostphila bieden wij de familie van Julien onze oprecht deelneming aan.
Vrij recent pas vernamen we dat Willy De Doncker op 16 maart 2021 in zijn geboortestad Aalst op 87-jarige leeftijd is overleden. Opnieuw ging een groot filatelist van ons heen.
Willy was een discipel en vriend van E.H. Frans De Troyer, de grondlegger van de thematische filatelie zoals we die vandaag kennen en in navolging van zijn leermeester werd hij een pionier en promotor van het thematisch verzamelen in België. Als jurylid en commissaris voor de thematische filatelie leerden we hem kennen als een minutieus bewaker van de reglementen en enige eigenzinnigheid was hem daarbij niet vreemd. Toch was hij steeds bereid om een beginnende verzameling met wijze raad op het goede spoor te helpen.
Willy De Doncker was jarenlang actief bij Philatelia Alosta. Als vertegenwoordiger van die kring was hij op 8 september 1968 aanwezig bij de oprichtingsvergadering van Oost-Phila, hij was dus een medestichter van ons Oost-Vlaams verbond. Ook in het bestuur van KLBP Oost-Vlaanderen en bij FISTO speelde hij een belangrijke rol. Van 1980 tot 1989 was Willy voorzitter van Themaphila. In 1983 richtte hij ‘zijn eigen’ Postzegelkring Het Land van Aalst op en hij bleef er jarenlang de voorzitter en bezieler van.
Voor talrijke clubbladen schreef hij artikels. In Themaphila publiceerde hij tientallen plannen en hij besprak de daaraan verbonden verzamelingen met de nodige voorbeelden. Tot zijn belangrijkste werk behoorde evenwel de postgeschiedenis van de Vlaamse Dendersteden die hij uitgebreid bestudeerde en publiceerde als FISTO-studies: Aalst (nr. 9, 1986), de Aalsterse deelgemeenten (nr. 22, 1989), Geraardsbergen (nr. 40, 1994), Ninove (nr. 50, 1994) en Dendermonde (nr. 83, 2004). Ook zijn boek ‘De paardenpost te Aalst’, uitgegeven door zijn eigen kring, sloot aan bij die reeks.
Het spreekt haast vanzelf dat een notoir filatelist als Willy De Doncker door de KLBP werd gelauwerd. In 1975 werd hem de provinciale medaille voor filatelistische verdienste Oost-Vlaanderen toegekend, in 1991 werd hij geëerd met de nationale medaille voor filatelistische verdienste en in 2013 ontving hij de nationale prijs voor filatelistische literatuur Paul De Smeth.
Aan zijn familie werd ons medeleven betuigd.
Marc Van Der Haegen